Şu an yanımda şahane bir kasa duruyor. Bu kasa, ASUS’un ProArt Station PD5 modeli. Tam kod adı ise PD500TC. Gerçekten göz alıcı duruyor; genel hatlarıyla olduğu gibi detaylara baktığınızda ve malzeme kalitesini incelediğinizde de gerçekten oldukça tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. İçindeki konfigürasyon öğeleri, yaptığı iş ve performansıyla beni açıkçası fazlasıyla kendine çekti diyebilirim. Hızlı bir şekilde sistemimi yenilemem gerektiğini bu kasayı kullandıktan sonra bir kez daha fark ettim.
ProArt Station PD5, özellikle profesyonel düzeyde bir masaüstü bilgisayar arayanlara hitap ediyor. Eğer işiniz kurgu ve dijital içerik işleriyle ilgiliyse ya da fotoğrafçıysanız bence muhakkak yakından incelemeniz gerekiyor. Post prodüksiyon şirketlerinin, kurgu ve montaj işi ile uğraşan kurumların, sosyal medyaya içerik üreten şirketlerin ve yine iletişim şirketlerinin tüm ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak yapıda bir cihaz olmuş. Kasa çok güzel görünüyor, ancak elbette içeriği önemli. Şimdi yavaş yavaş anlatmaya başlayalım.
Tasarım Detayları
Ancak öncelikle tasarım detaylarından bahsedeceğim. Kasanın çok şık bir görünümü var. Tamamen siyah renkli kasası, metal sol paneldeki delikli ProArt yazısıyla başlayan göz alıcı detaylara sahip. Daha da ilgi çekici olanı, ön havalandırma çıtaları arasında bulunan Lumiwiz LED ışık çubukları. Bu LED ışıklandırma sadece kasaya farklı hava katmak için yerleştirilmemiş (ama bu arada gerçekten çok hoş bir hava kattığını söylemek lazım). Bu LED’ler size geri bildirimde bulunuyor. 3 ayrı modda çalışıyor. Bu yenilikçi modül içerik oluşturuculara performans ve işleme ilerlemesi hakkında bir bakışta bilgi sunmak için CPU, GPU ve daha fazlasının durumunu da gösterebiliyor. Render işlemi bittiğinde sizi bilgilendiriyor ve CPU ile GPU’ya aşırı yük bindiğinde mavi renkte yanıp sönerek uyarabiliyor. Bu Lumiwiz LED isimli ışıklandırmaları az sonra daha detaylı bahsedeceğim ProArt Creator Hub uygulaması yoluyla isteğinize / ruh halinize uyacak şekilde özelleştirebiliyorsunuz.
Pek tabii ki ProArt Station PD5 kallavi bir kasa olduğundan biraz ağır. 22 kilogram civarında bir ağırlığı var. Fakat taşımayı kolaylaştırması açısından kasanın üst ön ve arka kısmına kollar yerleştirilmiş. Buralardan tutarak kolayca taşıyabiliyorsunuz.
Üst kısma yakından baktığımızda burada bağlantıların bulunduğunu görüyoruz. Üst bağlantı noktaları tatmin edici. Burada kulaklık girişi, 2 adet USB 3.2 Gen 1 bağlantı noktası, 1 adet USB Type-C Gen 1 portu ve tam boyutlu SD kart okuyucu yer alıyor. Diğer geniş bağlantı noktaları da tabii ki kasanın arkasında bulunuyor. Ancak üst kısımdaki güç butonuna dikkati çekmek istiyorum.
Asus buraya bir güç düğmesi kilitleme anahtarı yerleştirmiş. Oldukça ince düşünülmüş bir detay. Bunun çok faydası dokunuyor. Bu minik anahtar, tam projenin ortasında kasanın ön bağlantı noktalarına bir şey takmaya çalışırken bilgisayarınızı uyku moduna geçirmekten ya da kazara kapatmaktan kurtarıyor.
Evet, ProArt Station PD5’i tasarımıyla tanıdık. Artık şimdi içine girelim.
Asus ProArt Station PD5 Özellikleri Neler?
ProArt Station PD5’in içine girmek yıldız tornavida ile yaklaşık 1 dakika sürüyor. Kasanın içi oldukça ferah. Her şey derli toplu görünüyor. Alt kısımda 80 Plus Gold verimlilik sertifikasına sahip bir güç kaynağı ve 2 adet 3,5 inç yuvaya sahip bir sürücü kafesi bulunuyor. Bu kafes yoluyla sabit diskleri kolayca değiştirebiliyorsunuz.
Bu arada kasanın genel hava sirkülasyonu gayet başarılı; sağlanan hava akışı gayet iyi seviyede. Elbette bitmiş bir kasa olunca, özellikle hava akışı da iyi oluyor. Buna göre tasarlanıyor, kasa içindeki havanın en efektif şekilde soğutulup performans kaybı vermesinin önüne geçiliyor.
Kasanın diğer yüzüne baktığımızda da burada sistme bileşenlerimizi bir arada görebiliyoruz.
ProArt Station PD5, Intel’in 11’inci nesil Core i9-11900 işlemcisinden güç sağlıyor. Bu modelde 128 GB’a kadar artırabileceğiniz DDR4 3200 MHz bellekler kullanılırken, ekran kartı tarafındaysa NVIDIA RTX A2000 grafik kartı kullanılmış. Ancak bu modelin ayrıca RTX 3070 ekran kartlı seçeneği de bulunuyor. SSD kapasitesini 2 TB’a kadar artırabiliyorsunuz. Ayrıca 4 TB’a kadar 3.5” sabit diskleri de takabiliyorsunuz. Yani konfigürasyon olarak eliniz fazlasıyla geniş.
Asus ProArt Station PD5 Performansı Nasıl?
ProArt Station PD5’in sağladığı performans içerik üreticilerini ve özellikle 4K çözünürlükte çalışan video editörlerini tatmin edicek seviyede. İçeriğinde kullanılan DDR4 3200 MHz bellekler çoklu görev konusunda süreçleri kısaltıyor. NVIDIA RTX A2000 grafik kartı ise fotoğraf ve video düzenlemelerden 3D modelleme işlerine, işleme ve animasyonla uğraşan kurumların ihtiyaçlarından bireysel kurgu ve montaj işleriyle uğraşan profesyonellere kadar performans ihtiyacı yüksek olanların beklentileri için kesin çözüm niteliğinde. Bu arada RTX A2000, NVIDIA’nın Quadro serisine verdiği yeni isim. NVIDIA’nın Ampere mimarisine dayanan bu ekran kartı, video render, 3D modelleme, fotoğraf işlerinde avantaj sağlıyor ve NVIDIA Studio sürücülerine odaklanıyor. Dediğim gibi yine bu kasayı NVIIDA’nın GeForce RTX 3070 ekran kartı seçeneğiyle de satın alabiliyorsunuz. Böylece video montaj ve kurgu işlerinin yanı sıra aynı zamanda iyi bir oyun sistemine sahip olmak isteyenler de bu kart ile mutlu olabilirler.
İşlemci tarafına geldiğimizde, dediğim gibi bu modelde Intel’in 11’inci nesil Core i9-11900 işlemcisi yer alıyor. Bu işlemci, 14 nm fabrikasyon sürecine sahip ve 8 fiziksel çekirdek, 16 iş parçacığı içeriyor. 5.20 GHz frekansına ulaşabilmesi sayesinde oldukça yüksek güç üretiyor ve bu da özellikle post prodüksiyon şirketlerinin ihtiyacını karşılamasını sağlıyor.
Bu arada ProArt Station PD5, dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden profesyonel uygulamalarla beklendiği gibi çalışmasını sağlamak için kapsamlı Bağımsız Yazılım Satıcısı (ISV) sertifikası sahibi. Yani Autodesk, Adobe gibi pek çok uygulama ile sorunsuz çalışmayı garanti ediyor. Böylece gerek post prodüksiyon gerek reklam ve fotoğrafçılık şirketleri yoğun iş tempolarında herhangi bir sorun yaşamayacak.
ProArt Creator Hub Uygulaması
Buraya kadar tamamsak şimdi ProArt Station PD5’in benim çok yararlı bulduğum özel uygulamasından ve çevre özelliklerinden bahsetmek istiyorum. İlk olarak ProArt Creator Hub uygulamasına değinelim. ProArt Creator Hub uygulamasında az önce bahsettiğimiz gibi kasanın ön yüzündeki Lumiwiz LED ışık çubuklarının renklerini özelleştirebiliyorsunuz.
Ancak daha fazlası var pek tabii. Uygulamadaki WorkSmart bölümü, tıklandığında seçilen tüm uygulamaları aynı anda başlatan uygulama grupları oluşturmanıza olanak tanıyor. Sık sık birden fazla uygulama kullanıyorsanız, bu müthiş bir seçenek. Böylece hepsini kendiniz başlatmanız gerekmiyor, tüm seçtiğiniz uygulamalar otomatik olarak başlatılıyor.
Ayrıca kasanın donanımı hakkında uygulama üzerinden hızlıca bilgiye sahip olabiliyorsunuz.
Öte yandan uygulamanın, özellikle render işlemleriniz tamamlandığında Microsoft Teams üzerinden bildirim göndermesi gibi başka esrarengiz özellikleri de var. Bu özellik Render süreçlerini telefonunuza bildirim olarak iletiyor. Böylece PC başında olmadığınızda bile süreci takip edebiliyorsunuz. Bunlar ufak detaylar olarak görünebilir, ancak özellikle yoğun ve hızlı iş süreçlerine sahip kurumlar için el kolaylaştırıcı seçenekler.
Son olarak yine bu kasayı kurumsal tarafta kullanmak isteyecekler için bir diğer kullanışlı özellik olarak ASUS AI gürültü engelleme teknolojisinin de kullanıldığını söyleyelim. Böylece uzaktan görüşmeler için çevredeki gereksiz sesler engelleniyor, toplantılar için daha sağlıklı bir zemin hazırlanıyor. Ayrıca ProArt Station PD5’te Dolby Atmos ses desteği de sağlanıyor.
Sonuç
Evet, ProArt Station PD5 tüm özellikleriyle fazlasıyla etkileyici bir model olmuş. Kurgu ve montaj işleriyle ilgileniyorsanız, fotoğrafçıysanız, post prodüksiyon için iyi bir bilgisayar arıyorsanız, sosyal medya dahil olmak üzere pek çok konuda dijitale içerik üretiyorsanız, gerçekten elinizi kuvvetlendirecek bir bilgisayar. Dediğim gibi tam model adı ProArt Station PD5 PD500TC. Daha fazla ne gibi şeyler sunuyor diye bakmak isterseniz diye ürünün linkini de videonun açıklamalar kısmına bırakıyorum, oradan bakarsınız.
Asus ProArt Station PD5 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.