Günümüzün en popüler teknolojilerinden akıllı telefonlar, hayatımızın merkezi konumunda. Öyle ki birçok kullanıcı, cebimize sığabilecek bu cihazı gün içerisinde aktif olarak kullanabilmek için gece şarjda bırakıyor. Peki telefonu gece şarjda bırakmak zararlı mı?
İnternet üzerinde akıllı telefonlar hakkında birçok yanlış bilgi yer alıyor. Bunlardan birisi de uzun süre boyunca şarjda bırakmanın cihaza zarar verebileceği. Öyle ki, telefonun patlayabileceği dahi düşünülüyor.
Eski model telefonlarda cihazı uzun süre boyunca şarjda bırakmak, bataryanın ömrünü ciddi oranda kısaltarak zarar verebiliyor. Bu yüzden akıllı telefon üreticileri, yeni nesil modellerinde günümüz pil teknolojilerinden yararlanarak bu soruna kısmen bir çözüm yarattılar.
Telefonu gece şarjda bırakmak zararlı mı?
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100’e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir. Ancak bu duruma bir de uzun vadeli tarafından bakmak gerekir.
Telefonu gece şarjda bırakmak, uzun vadeli bir zararı da beraberinde getiriyor. Pil kapasitesi yüzde 100’e ulaştıktan sonra cihaz, enerjiyi pil üzerinden çekmeye başlar. Batarya yüzde 99’a düştüğünde ise tekrar şarj etme işlemi başlar ve gece boyunca bu sürekli tekrar eder. Bunun sonucunda, küçük de olsa bir yıpranma olacaktır.
Akıllı telefonların en verimli çalıştığı pil kapasitesi yüzde 20 ile 80 aralığındadır. Bu değerlerin çok fazla altına iner veya üstüne çıkarsanız, batarya ömrünüz kısalacaktır. Birçok üretici yeni nesil modellerinde Lityum pilleri kullanıyor. Bunların belirli bir ömrü olduğu için, şarj aralığına ne kadar dikkat etseniz de eninde sonunda bozulacağını unutmamak gerek.
Bunların yanı sıra, akıllı telefonunuzu uzun saatler boyunca şarjda bırakmanız, ısınmasına sebep olabilir ve tehlike yaratabilir. Bunun için cihazı ne fazla sıcak, ne de çok soğuk olmayan bir ortamda tutmalısınız.
Örnek vermek gerekirse birçok kullanıcı, telefonlarını yastık altına koyarak şarja bırakıyor. Bu, kişi için tehlike yaratıyorken, aynı zamanda cihaz bataryasının fazla ısınmasına sebep oluyor ve dolayısıyla pil ömrü de kısalıyor.
– Telefonu şarjda bırakmak konusunda sizin düşünceniz neydi? Yorumlarınızı bekliyoruz…