Teknolojinin günden güne gelişmesi, tarihi insanlık tarihi kadar eski olan görsel sanatlara da yeni, engin ufuklar açıyor. Dijital sanatçıların sayısız tema üzerinde hünerlerini sergilediği günümüzde, NVIDIA da sahip olduğu fark yaratan teknolojilerle görsel sanatların genişlemesini ve açıldığı yeni ufukları her alanda destekliyor. Bu kapsamda sanatçıları ve bakış açılarını ödüllendiren ve ikinci kez başlatılan NVIDIA nKreatif yarışması, hayal gücünün ötesine geçen, kendi dünyalarını yaratan tüm sanatçıları bir araya getiriyor.
NVIDIA, nKreatif’in ilk yarışmasında yeni dönem dijital sanatçıları İstanbul’u üçüncü boyuta taşımaya çağırmış; sanatçılar, İstanbul temalı üç boyutlu diorama eserleriyle isimlerini duyurma ve eserlerini sergileme imkânı bulmuşlardı.
NVIDIA’nın ikinci yarışma için belirlediği tema, “Dream Space”. Sanatçılar, nKreatif üzerinden proje dosyasını indirip özgürce geliştirebilecekleri Dream Space temalı 3D eserleriyle, 5 Ocak 2023 saat 23.59’a kadar yarışmaya katılabiliyorlar. NVIDIA da yetenekli sanatçıları ödülsüz bırakmıyor ve yarışmanın birincisini NVIDIA GeForce RTX ekran kartlı ASUS ZenBook Pro Duo Studio Notebook bekliyor. Kısa listeye kalan sanatçılar ise NVIDIA Creators kitiyle ödüllendirilecekler.
18 yaşını bitirmiş her sanatçının katılabileceği yarışmanın teknik detaylarına, yaratıcılığı bir üst seviyeye taşıyan nkreatif.com adresinden ulaşılabiliyor.
7 Ocak 2023 Cumartesi günü, 3D tutkunlarını bir araya getirecek olan NVIDIA Studio Creative Weekend’de gerçekleştirecek olan canlı yayında, yarışmaya katılan eserler Murat Yıldırım (Muartive), Koray Birand ve Mesut Çevik tarafından değerlendirilecek, kısa liste jüri üyeleri tarafından açıklanacak ve birinci ilan edilecek.
nKreatif’in ikinci yarışmasında eserler her biri alanında yetkin jüri üyeleri tarafından değerlendiriliyor. Dijital sanat çalışmalarıyla, uluslararası çağdaş sanat organizatörlerinin ve küratörlerinin yakın markaja aldığı Murat Yıldırım (Muartive), Kreatif Görüntü Yönetmeni olarak editöryal, reklamcılık, sinema ve dergi gibi birçok alanda başarılara imza atan Koray Birand ve 2000’li yılların başından itibaren profesyonel olarak teknoloji odaklı içerikler üreten, kendi YouTube kanalında sektör analizleri, ürün incelemeleri, teknolojik gelişmeler ve de bu gelişmelerin sosyolojik bağlamıyla içerikler üreten Mesut Çevik’ten oluşan jüri, gelen tüm eserleri titizlikler inceliyor.
nKreatif yarışmasına bir adım önde başlamak için juri üyelerinin önerilerini izleyebilirsiniz.
Türkiye ve dünyada sanata yeni değerler katan NVIDIA Studio Platformu, yaratıcı uygulamalarla çalışırken sanatçılara, yaratıcılara ve 3D geliştiricilere en iyi performansı ve güvenirliği sağlıyor. 3D, render alma, video düzenleme, hareketli grafik, fotoğrafçılık, grafik tasarım, mimari görselleştirme ve yayıncılık gibi yaratıcı alanlarda kullanıcılara yüksek performans sağlıyor. NVIDIA’nın sektör lideri GPU’ları ve Studio Sürücüleriyle yaratıcı uygulamalar, ilham verici bir performans ve yetenek düzeyiyle gelişiyor ve hız kazanıyor.
GeForce RTX 3090 GPU ile hızlandırılmış Adobe Creative Cloud, Blender ve DaVinci Resolve’de üretilen ‘I Am Not Afraid! (Korkmuyorum!)’ adlı kısa film ile Fabian& Fred çocuksu merak ve hayal gücünün inanılmaz birleşimini sergiliyor.
Fabian& Fred’in en son eserlerinden biri olan ‘I Am Not Afraid!’, cesur olmanın kendi korkularınızla yüzleşmek anlamına geldiğini ve bu dünyadaki herkesin, hatta en korkusuzların bile korkularının olduğunu keşfeden Vanja adında küçük bir kızı konu alıyor.
Ekip bu çalışmada doğal yapıları, doku için kullanılan fırça darbelerini ve bir çocuk sesini birleştirerek otantik bir korku hissini yaratmayı amaçlıyor. Ekip, işe Adobe Creative Cloud yaratıcı uygulamalar paketinde, Adobe Photoshop’ta birden fazla karakterin yaratılmasıyla başlıyor. Bu karakterler, hazırlanmasının ardından Adobe Animate’e yerleştiriliyor.
Premiere Pro’da sesleri sınamak için animasyonlu karakterler kullanılıyor. Yeni GeForce RTX 40 Serisi GPU’lar ile Fabian&Fred gibi stüdyolar, NVIDIA’nın çift kodlayıcılarını kullanarak dışa aktarım sürelerini neredeyse yarıya indirerek ekipler için tekrar gözden geçirme sürelerini hızlandırabiliyor.
3D varlıklar, Blender Cycles RTX hızlandırmalı OptiX ışın izlemesi ile görüş alanı içerisinde Blender’da modelleniyor ve keskin grafik çıktısı ile interaktif modelleme sağlanıyor. Buna paralel olarak, Adobe Illustrator’da GPU hızlandırmalı tuval ile geniş ve ayrıntılı arka planlar oluşturuluyor. Fabian&Fred, GeForce RTX 3090 GPU’ları sayesinde karmaşık vektör grafiklerini sorunsuz ve etkileşimli bir şekilde kaydırmış oluyor ve yakınlaştırıp uzaklaştırabiliyor.
Ses üretimi, dijital ses uygulaması ProTools’da yapılıyor ve nihai kompozit çalışması, 45 ‘ten fazla RTX GPU hızlandırılmış özellik ve efekt ile Adobe After Effects’te tamamlanıyor. Son olarak Fabian&Fred renk tonlarını iyileştirmek ve kolayca kontrast oluşturmak için Blackmagic Design’ın DaVinci Resolve RTX GPU hızlandırmalı, yapay zeka ile çalışan, otomatik renk düzeltme özelliğini kullanarak “I Am Not Afraid!” eseri üzerinde renk düzeltmesi yapıyor. Daha sonrasında ise son manuel dokunuşları uyguluyor.
Yeni GeForce RTX 40 Serisi GPU’lar, Blackmagic Design ile yakın işbirliği sayesinde, hareket görüntü karesinin parçalarını kare kare önceki nesilden % 70 daha hızlı vurgulayan veya Nesne Seçme Maskesi (Object Select Mask ) de dahil olmak üzere DaVinci Resolve’deki yapay zeka araçlarını hızlandırıyor. Fabian&Fred’in yaratıcı iş akışındaki hemen hemen her aşama GeForce RTX GPU’larıyla daha hızlı ve daha kolay hale getiriliyor. Bu güçlü grafik kartları en zor ve karmaşık iş akışlarını hızlandırmasıyla tanınırken, daha küçük projelerde de verimliliği sağlamak için adeta bir nimet oluyor.